Ibland (okej då, ofta) har det sina fördelar att jobba på Ving. Som till exempel när chefen ber en passa på att äta en fantastisk lunch på O.B.C Cypern när man ändå är där på semester – och sen skriva om hur gott det var.
Text & bild: Gunnar Jägberg, copywriter på Vings marknadsavdelning
Jag söker upp min gamle vän Andreas Stylianou, köksmästaren på restaurangen som bär hans eget namn: Andreas Kitchen. Sist vi sågs åkte vi runt på ön en hel dag för att se från vilka bönder hotellet får sina råvaror. Det blir ett kärt återseende - Andreas slutar inte ens le när jag berättar att jag behöver hans hjälp igen.
”Snälla, kan du inte laga något typiskt cypriotiskt?” frågar jag. Andreas funderar en stund, sen kommer han på det: ”Jag ska göra en mycket traditionell rätt. Ingen lagar den lika bra som min mamma, men jag ska göra ett försök!” säger han och skrattar.
Men först några ord om Andreas, innan vi går in på själva matlagningen. Egentligen hade han siktet inställt på att bli arkitekt, men när familjen inte hade råd att skicka honom till universitetet tvingades han tänka om. Efter många om och men valde han att lyssna på sin kära mormors råd om att det alltid kommer att behövas bra kockar. Det är vi många som tackar för idag. Särskilt vi som varit på Sunwing eller O.B.C på Cypern och njutit av hans skapelser.
Rätten Andreas väljer att laga idag har egentligen inget namn, men vi bestämmer oss för att kalla den ”Andreas Chicken – Country style”. Jag följer med in i köket och får både förkläde och hårnät. Efter några fumliga försök att hjälpa till inser vi båda att det nog blir bäst om Andreas står för matlagningen, medan jag koncentrerar mig på att anteckna och ta bilder.
Andreas Chicken - Country style
Alltså lämnar jag Andreas i fred, medan den ljuvliga anrättningen ändå bara står och puttrar. Jag hämtar istället familjen och väntar spänt på att Andreas ska komma ut ur köket och säga att det är dags att äta.
När det äntligen händer känns det snudd på religiöst. Vi äter under tystnad och konstaterar tämligen omgående: hit åker vi igen. Och gärna igen efter det.
Mycket nöjd (och snart mätt) Ving-medarbetare
Klart att servera!
(4-6 personer)
8-10 kycklingbitar (viktigt att det är med både ben och skinn)
1 kg okra/bamies (är det svårt att få tag i – ersätt med haricots verts)
300 g röd el. gul lök
2-4 vårlökar
Körsbär- eller plommontomater till garnering
1 kg krossade tomater
En skvätt tomatjuice (valfritt)
2-4 hela auberginer
Citronjuice (valfritt)
Vitt vin (valfritt)
Olivolja
Salt
Peppar
Låt okran ligga ute i solen några timmar för att reducera mängden vätska. Ingen sol? En kort stund i ugnen!
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Marinera i olivolja, salt och peppar. 15 minuter i ugn på 175 grader.
Till serveringen:
Fetaost
Lök
Grön paprika
Gurka
Mörkt bröd
Tummen upp även från sönerna!
1. Bryn kycklingen i olja på hög värme. 2-5 minuter, tills den fått färg. Lägg kycklingen åt sidan.
2. Gör likadant med okran, men i max 2 min. Lägg dem åt sidan.
3. Fräs löken i olja. Tillsätt lite vitt vin om du vill.
4. I med krossade tomater. Låt puttra i ca 15 min på lagom värme, tills såsen är lagom tjock.
5. Tillsätt kycklingen, låt puttra i 10-15 min.
6. Tillsätt okran och lägg aubergineskivorna ovanpå det hela.
7. I med stora bitar vårlök.
8. Låt puttra på lagom hög värme. Kontrollera såsen, är den för tjock – tillsätt tomatjuice eller vatten. För tunn – låt puttra en stund till så att vätskan reduceras.
9. På med locket. Låt allting puttra på låg värme i 45 min-1 h. ”Rucka” på kastrullen/grytan för hand då och då – rör inte om med slev! Efter 20-25 min: smaka av med salt och peppar.
10. När kycklingen är genomstekt och har bra textur – ja då är det klart!
11. Stäng av värmen. Toppa med halverade körsbär- eller plommontomater. Låt kastrullen/grytan stå kvar och svalna 10-15 min.
12. Servera! Toppa med fetaost och pressad citron (om du vill). Vill du ha det riktigt cypriotiskt serverar du rätten med en enkel sallad bestående av vårlök, grön paprika och gurka. Och så har du bröd till, som du doppar i anrättningen och ser till att skrapa upp eventuella rester med.
Börja med att bryna kycklingen
Fortsätt med okran och gör likadant
Blanda lök och tomater, tillsätt sedan kycklingen
En mästare i aktion!
Magiska dofter och aubergine på toppen
En fröjd för alla sinnen
Mästaren och mästerverket
Prova gärna detta hemma!
Att äta med kocken över axeln är få förunnat