
Recept – Churros med två dippsåser + Bacon- och karamellpopcorn
4 portioner
Ingredienser:
Churros
2 ½ dl mjölk
120 g smör
1 tsk salt
1 msk strösocker
2 ½ dl vetemjöl
5 ägg
olja att fritera i
socker
kanel
Chokladdipp
200 g mörk choklad, bruten i bitar
2 dl grädde
100 g smör
1 dl socker
1 tsk kanel, malen
Salt karamelldip
200 g strösocker
90 g smör, tärnad
120 ml grädde
1-2 tsk flingsalt
Så här gör du:
Churros
Koka upp mjölk, smör, salt och socker. Blanda i mjölet och rosta i kastrullen ca tre minuter tills massan släpper från kanterna. Häll över massan i en kall bunke och blanda i äggen ett i taget. Lägg i degen i en spritspåse och hetta upp frityrolja till 180°C. Klipp ett hål på ca 0,5 cm i spritspåsen och spritsa ner ca 50-80 g (ett tryck med handen) i oljan och fritera gyllenbrunt. Vänd efter ca två minuter.
Ta upp den färdiga churrosen och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av. Vänd i kanel och socker.
Chokladdipp
Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm långsamt upp under omrörning, Ej koka. Smaka av med kanel och socker, servera sedan varm eller ljummen till churros eller liknande.
Salt karamelldipp
Slå socker I en kastrull och värm på medelhög värme, UTAN att röra i sockret. Smält socker gyllenbrunt, skaka runt osmält socker så det smälter in i övrig karamell. Tillsätt smör och rör om med träslev tills allt smör gått ”ihop” med sockret.
Ta av från värmen och vispa i grädden, ställ tillbaka på värmen och sjud under omrörning i 1-2 minuter alt. till önskad konsistens. Ta av från värmen och rör i salt, låt svalna lite och servera sedan till churros.
Så här gör du:
Bacon- och karamellpopcorn
Smält smör i en kastrull tills det börjar ”sprätta”. Slå i socker, majssirap och salt. Rör om och låt sjuda tills karamellen kommer upp till ca 125°C. Ta av från värme och rör i bikarbonat och när karamellen börjar ”lyfta” rör i bacon.
Dela upp popcorn på 1-2 smörade plåtar och fördela sedan karamellen ovanpå, vänd runt så karamell kommer överallt. Sätt in plåtarna i ugn på 125°C i ca 45 minuter, rör om var 15 minut så karamellen smälter och fördelar sig blanda popcornen.
Ta ut och låt svalna, förvara i lufttätt förpackning.
Ingredienser
2 ½ l Popcorn, poppade
125 g bacon, knaperstekt och smulat
125 g smör
2 ½ dl råsocker
¾ dl majssirap/Glukos
1 tsk flingsalt
½ tsk bikarbonat

Fler recept
Här hittar du fler recept från vår nya streetfood-meny. B.la. nudelsoppa, flatbread, satay och tandoorilax.