Indien är inte för alla. Det är överbefolkat, smutsigt och stundvis utmattande, men kan man se förbi det så är det absolut det häftigaste och mest färgsprakande land man kan åka till. En resa till Indien är ett minne för livet.
Text & foto: Kajsa Fagerström
Sadhus i Pushkar
Av alla platser jag har besökt är nog Pushkar nummer ett på min lista över världens häftigaste platser. Pushkar är en av de äldsta städerna i Indien och även ett spirituellt centrum, hit vallfärdar hinduer för att nå frälsning. Staden är fylld med vackra tempel och man ser många andliga män (sadhus) på sin pilgrimsfärd för att besöka dessa heliga platser. En tidig morgon gick vi uppför ett litet berg till Pap Mochini Temple och på vägen upp blev vi omsprungna av några sadhus som var på sin pilgrimsvandring. Det var en magisk upplevelse att vara där, bara vi och de.
Vi fick också ta del av Pushkars årliga "Camel fair". Det är kameler, fest, musik, dans och folkliv som man aldrig har sett det förut. Missa heller inte den mysiga lilla sjön mitt i staden, som också är mycket helig.
Ytterligare två höjdpunkter i Radjasthan är Jodphur och Jaisalmer. Båda är värda att besöka för deras arkitektur, gamla fort och hinduiska tempel. Jaisalmer är den sista staden innan gränsen mot Pakistan, och området runt staden är nästan bara öken. Vi åkte på en kamelsafari med guider och övernattning ute i öknen, vilket var en otrolig upplevelse. Det är relativt enkelt att hitta bra guider för dessa turer, för de flesta hotell och pensionat erbjuder paketresor där kameler, mat, dryck och övernattning ingår.
Sjön i Pushkar
Pap Mochini Temple
Meditation och mycket gammal indisk arkitektur
Varanasi kan upplevas som lite chockerande i början, men man vänjer sig efter ett tag. Livet runt den mycket heliga Gangesfloden är det som är mest intressant. Många hinduer åker till Varanasi för att dö, kremeras och få sin aska spridd i floden. Man tror att man då kommer ur det eviga hjulet av återfödelse och istället till en ännu bättre plats. Därför är det väldigt mycket "burning ghats" i närheten av flodens strand. Det är rökigt, smutsigt och luktar ganska illa. Man ser många som utför religiösa ritualer, badar i floden och dricker det mycket förorenade vattnet.
Solnedgång över floden Ganges
Bad i det heliga vattnet
De bästa stränderna i norra Goa hittar man i Candolim, Calangute, Baga och Vagator. Trots att det är turistorter känns det väldigt genuint och avslappnat. Lite lokala fiskare, kor som strövar fritt och trevliga restauranger på stranden. Maten i Goa håller generellt högre kvalitet än på många andra platser i Indien. Marknaden i Anjuna tycker jag är höjdpunkten i norra Goa, här kan man shoppa loss för en billig peng.
Anjuna marknad
Panaji är huvudstaden i Goa och här hittar man mycket färgglad arkitektur och vita kyrkor från tiden då Goa var en portugisisk koloni. Förutom att strosa runt i det gamla kvarteret Fontainhas så är ett besök på Mapusa-marknaden också intressant. Det finns även fina hinduiska tempel lite utanför Panaji, till exempel Maguesh och Mahalasa Temple.
Old Goa är en historisk stad som under en period var portugisernas huvudstad i Indien. Även här ser man portugisiska influenser i arkitekturen av kyrkor och byggnader.
Kyrkan i Panaji
Södra Goa åker man till om man vill ha en härlig sol- och badsemester. Stränderna här är långa och breda med vajande höga palmer, samt att det är färre turister och lugnare tempo än i norra Goa. Det är en mycket lokal prägel på området, och även lite "hippiefeeling" som i norra Goa. Här såg vi också en gigantisk pytonorm ringla sig över vägen en sen kväll när vi gick till hotellet. Oj, vad rädda vi blev!
Flyger man till New Delhi kan man passa på att stanna någon dag för att se den mäktiga byggnaden "Red Fort" i Old Delhi eller bara strosa runt i de gamla kvarteren. Är man trött efter flygresan så piggnar man alldeles säkert till här. Det är så mycket folk och trafik i denna stad att allt annat man har upplevt bleknar i jämförelse.
Till Agra åker man för att se Taj Mahal, som anses vara en av världens vackraste byggnader. Jag måste säga att den var väldigt imponerande och ståtlig. Kom gärna tidigt på morgonen innan det är alltför mycket trängsel.
Red Fort, Old Delhi
Taj Mahal, Agra
Transporter i Indien gör man enklast med tåg. Åker man nattåg är det bäst att boka 1:a klass sovvagn. Undvik att ta bussen, för alla mina nära döden-upplevelser har varit med buss, trafiken är ibland värre än kaos. Tågen är helt okej, däremot får man nästan aldrig sin plats för sig själv under resan trots att man har bokat plats. I Indien är man minst fem personer på samma utrymme som vi skandinaver gärna har för oss själva. Räkna också med att nästan alla i hela vagnen stirrar på dig under hela resan. Toaletterna kan vara något ohygieniska och är inget för den känslige.
För att ta sig runt lokalt i städerna så är tuk-tuk det bästa alternativet. Vår häftigaste upplevelse med tuk-tuk var i Jaisalmer då just detta fordon var utrustad med blinkande neonlampor och spelade indisk techno på högsta volym. Det är sådana små saker som gör att man bara älskar detta land!
Tuk-tuk, en moped på tre hjul
Till Indien åker man för att uppleva kultur, religion och arkitektur – och vad vore Indien utan alla sina människor! En resa till Indien är inte komplett utan att åka runt i Rajasthan, eller ett stopp i Varanasi och Gangesfloden, eller marknaden och stränderna i Goa. Indien är också mycket billigt att resa i.
Magiska färger och ljus – en fotografs dröm
Kajsa jobbar med bildarkivet på Ving och ansvarar bland annat för bilderna på våra hotell. Hon har rest till världens alla hörn sedan 1992 och jobbat på Ving i mer än 20 år. Ett riktigt drömjobb för den som älskar bilder och resor.