Logotyp för Ving
Se dina sparade hotell
Inspiration

Så lagar du tapas hemma

Den spanska tapastraditionen har många år på nacken, men är fortfarande lika uppskattad. Få saker slår att njuta av godsakerna på en tapasrestaurang i Spanien, men lyckligtvis kan du även laga dem hemma i ditt eget kök med dessa enkla recept.

Tortilla Española – potatisomelett

Det här behöver du:

• 0,5 dl olivolja
• 4 bakpotatisar
• 1 gul lök
• 200 g chorizo
• 5 ägg
• Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skala potatisarna och skär dem i skivor. Hacka löken i små bitar och skär chorizon ​​i tärningar.
  2. Värm 2-3 msk olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek potatis och lök i ca 10-15 minuter.
  3. Tillsätt chorizon ​​i pannan och stek i ytterligare 5 minuter. Potatisen ska bli mjuk och korven genomstekt. Krydda med salt och peppar.
  4. Vispa ihop ägg i en stor skål och tillsätt potatis, lök och chorizo ​​från stekpannan. Blanda väl.
  5. Häll resten av oljan i en ren stekpanna och värm på medelhög värme.
  6. Stek blandningen med ägg, lök, potatis och chorizo ​​i ca 10 minuter utan omrörning (se till att pannan inte är för varm!)
  7. Vänd omeletten och stek den andra sidan i 5-10 minuter.
  8. Lägg en stor tallrik upp och ner över stekpannan och vänd pannan medan du håller i tallriken, så att omeletten hamnar på tallriken.
  9. Låt omeletten svalna, eller servera den varm.
Tortilla Española – potatisomelett

Tortilla Española – potatisomelett med lök och chorizo

Gambas Al Ajillo – räkor i vitlök

Det här behöver du:

• 1,5 dl olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 1 tsk chiliflakes
• 20-25 stora räkor
• Saft från 1 citron
• 0,5 dl konjak
• 1 tsk paprikapulver
• 1 msk persilja
• Salt och peppar
• Gott bröd

Så här gör du:

  1. Finhacka vitlök och persilja, och skala räkorna.
  2. Värm oljan i en stekpanna (eller i en spansk, eldfast lerform om du har det).
  3. Tillsätt vitlök och chiliflakes och låt det fräsa i pannan tills vitlöken blir gyllenbrun.
  4. Höj temperaturen och tillsätt räkor, citronsaft, konjak och paprikapulver. Blanda väl.
  5. Ta bort pannan från värmen efter 3-4 minuter. Tillsätt salt och peppar, toppa med persilja och servera med bröd.
Gambas Al Ajillo – räkor i vitlök

Klassikern Gambas al Ajillo lagar du på bara några minuter. Himmelskt gott!

Aioli – vitlöksmajonnäs

Det här behöver du:

• 3-4 vitlöksklyftor
• 1 tsk salt
• 2 äggulor
• 2,5 dl extra virgin olivolja
• 1-2 msk färskpressad citronsaft

Så här gör du:

  1. Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du börjar. Vispa ihop vitlök, salt och äggulor. Du kan använda en stavmixer.
  2. Tillsätt olivolja sakta, t.ex. genom att hälla i en tunn stråle medan du vispar.
  3. Smaka av med citronsaft och salt.

Pimientos de Padrón – stekt paprika

Det här behöver du:

• 0,5 kg färska pimientos de padrón (små, gröna paprikor)
• Olivolja
• Havssalt

Så här gör du:

  1. Skölj paprikorna i kallt vatten och torka av dem.
  2. Värm rikligt med olivolja i en stekpanna och stek paprikorna i flera omgångar i 2-3 minuter.
  3. Tillsätt salt och peppar och servera.
En tallrik med pimientos de padrón

Att laga Pimientos de Padron hemma i ditt eget kök är enklare än du tror.

Vill du se fler recept?