
Så lagar du tapas hemma
Den spanska tapastraditionen har många år på nacken, men är fortfarande lika uppskattad. Få saker slår att njuta av godsakerna på en tapasrestaurang i Spanien, men lyckligtvis kan du även laga dem hemma i ditt eget kök med dessa enkla recept.
Tortilla Española – potatisomelett
Det här behöver du:
• 0,5 dl olivolja
• 4 bakpotatisar
• 1 gul lök
• 200 g chorizo
• 5 ägg
• Salt och peppar
Så här gör du:
- Skala potatisarna och skär dem i skivor. Hacka löken i små bitar och skär chorizon i tärningar.
- Värm 2-3 msk olja i en stekpanna på medelhög värme. Stek potatis och lök i ca 10-15 minuter.
- Tillsätt chorizon i pannan och stek i ytterligare 5 minuter. Potatisen ska bli mjuk och korven genomstekt. Krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop ägg i en stor skål och tillsätt potatis, lök och chorizo från stekpannan. Blanda väl.
- Häll resten av oljan i en ren stekpanna och värm på medelhög värme.
- Stek blandningen med ägg, lök, potatis och chorizo i ca 10 minuter utan omrörning (se till att pannan inte är för varm!)
- Vänd omeletten och stek den andra sidan i 5-10 minuter.
- Lägg en stor tallrik upp och ner över stekpannan och vänd pannan medan du håller i tallriken, så att omeletten hamnar på tallriken.
- Låt omeletten svalna, eller servera den varm.

Tortilla Española – potatisomelett med lök och chorizo
Gambas Al Ajillo – räkor i vitlök
Det här behöver du:
• 1,5 dl olivolja
• 4 vitlöksklyftor
• 1 tsk chiliflakes
• 20-25 stora räkor
• Saft från 1 citron
• 0,5 dl konjak
• 1 tsk paprikapulver
• 1 msk persilja
• Salt och peppar
• Gott bröd
Så här gör du:
- Finhacka vitlök och persilja, och skala räkorna.
- Värm oljan i en stekpanna (eller i en spansk, eldfast lerform om du har det).
- Tillsätt vitlök och chiliflakes och låt det fräsa i pannan tills vitlöken blir gyllenbrun.
- Höj temperaturen och tillsätt räkor, citronsaft, konjak och paprikapulver. Blanda väl.
- Ta bort pannan från värmen efter 3-4 minuter. Tillsätt salt och peppar, toppa med persilja och servera med bröd.

Klassikern Gambas al Ajillo lagar du på bara några minuter. Himmelskt gott!
Aioli – vitlöksmajonnäs
Det här behöver du:
• 3-4 vitlöksklyftor
• 1 tsk salt
• 2 äggulor
• 2,5 dl extra virgin olivolja
• 1-2 msk färskpressad citronsaft
Så här gör du:
- Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du börjar. Vispa ihop vitlök, salt och äggulor. Du kan använda en stavmixer.
- Tillsätt olivolja sakta, t.ex. genom att hälla i en tunn stråle medan du vispar.
- Smaka av med citronsaft och salt.
Pimientos de Padrón – stekt paprika
Det här behöver du:
• 0,5 kg färska pimientos de padrón (små, gröna paprikor)
• Olivolja
• Havssalt
Så här gör du:
- Skölj paprikorna i kallt vatten och torka av dem.
- Värm rikligt med olivolja i en stekpanna och stek paprikorna i flera omgångar i 2-3 minuter.
- Tillsätt salt och peppar och servera.

Att laga Pimientos de Padron hemma i ditt eget kök är enklare än du tror.