Logotyp för Ving
Se dina sparade hotell
Släng ett mynt i Trevi-fontänen - så sägs det att du kommer tillbaka till Rom
Fontana di Trevi
Experternas tips

De bästa insidertipsen i

Rom

De bästa insidertipsen till din weekend i Rom

Inte mycket har förändrats under de 25 år som har gått sedan jag besökte Rom för första gången. Staden står som ett bevis på flera tusen års bevarande, och man känner verkligen att den är till låns. Överallt är det tydligt att historien är närvarande, i form av tusenåriga ruiner, restaurerade byggnader, mäktiga kyrkor och museer med ovärderliga skatter och upplevelser.

Text & foto: Rasmus Panduro

Det hemliga tipset till de bästa romerska restaurangerna

Om du vill göra som romarna så måste du fråga dem. Det hemliga lösenordet för att hitta ett bra matställe är "un buco", som egentligen betyder "ett hål". Du känner kanske till rätten osso buco – vilket betyder "hålet i benet" – och frågar du efter "un buco" betyder det ett lokalt matställe (eller en kvarterskrog, om du så vill). Alla romare har sin egen favorit, så varför inte fråga vart de själva skulle ta sin familj?

Romarna äter sent, så du bör göra detsamma för att komma in i stämningen. Ett annat bra tips är att gå till din favoritrestaurang och boka bord till 30–45 minuter senare, för att sedan hitta ett kafé eller en bar i närheten där du kan slå dig ner och njuta av folklivet.

Alla restauranger har sin egen signaturrätt, ibland flera. Fråga servitören vad han/hon tycker att du ska äta, eller vad han/hon själv skulle välja.

UTAN MAT OCH DRYCK STANNAR ROM

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole är ett måste under semestern.

Tomater

Bruschetta är en fantastisk förrätt. De färska tomaterna smakar av sol och sommar.

Carabonara

Pasta carbonara är både billigt och gott.

Osteria de Memmo – ett lass av antipasti

Om jag kommer fram till Rom i tid till lunch så skyndar jag mig att slänga in väskan på rummet och målmedvetet gå mot Osteria de Memmo. Här ber jag bara om "antipasti della casa" till alla vid bordet och säger till servitören att han, eller hon, får bestämma vilka. Det är helt underbart att se alla tallrikar komma in med 8–10 smårätter, som huvudsakligen består av grönsaker, kanske lite ost, och god skinka. En bättre start på semestern kan man knappast få, och det är så mycket smak i alla rätter att det är svårt att sluta äta. Här kommer ugnsbakade paprikor, auberginer i en läcker marinad, köttbullar, mozzarella och mycket annat i en strid ström.

Hitta hit

Alle Fratte di Trastevere – billigt, rustikt och med imponerande konstverk

Mitt absoluta favorithål ligger i den gamla stadsdelen Trastevere. Det ser inte så speciellt ut från utsidan, men därinne är det en skön stämning och överallt finns vackra tavlor att vila ögonen på. Förr i tiden kunde nämligen konstnärer få mat i utbyte mot att de målade tavlor. Maten är billig, god och ganska rustik. Börja med en bruschetta och fortsätt sedan med antingen en spaghetti vongole eller deras carbonara. Husets vin måste provas, och serveras i literkrus. Du måste också prova deras tiramisu när det är dags för dessert – den är i en klass för sig. Här får alla en god måltid till ett mer än rimligt pris.

Hitta hit

PIZZA, PRONTO!

Om du plötsligt blir hungrig finns hjälpen här.

Det finns otaliga pizzerior, och jag rekommenderar dig att leta rätt på dem som serverar napolitanska pizzor. Romarna har en märklig tendens att använda en kavel för att baka ut degen, så att kanterna inte bubblar upp. De napolitanska görs däremot med händerna.

Om du är vrålhungrig kan du prova en bit klippt pizza. Ägaren till ett av de små ställena jag brukar besöka hävdar att det var de som uppfann det sättet att servera pizza på. De påstås har gjort det för att arbetarna i Rom snabbt skulle kunna få en bit mat. Du hittar enkelt de små ställena där pizzorna lagas som metervara, och där det bara är att peka ut dina favoriter. Välj gärna flera olika, så klipps bitarna med sax och värms sedan upp åt dig. Mitt favoritställe – Mami – ligger precis vid Piazza Navona, och de har både en utsökt potatispizza och en läcker variant med skinka, mozzarella och basilika. Hitta hit

Romersk pizza är ett enkelt, billigt och ett snabbt sätt att bli mätt.

Mami, vid Piazza Navona.

VINO, BIRRA – VAD DRICKER ROMARNA?

Birra, vino della casa, acqua frizzante – vad ska du dricka under en weekend i Rom?

Husets vin är ofta ganska bra och billigt, oavsett om det är rött eller vit, för de flesta restauranger vill inte ha rykte om sig att ha mediokert vin. Husets vin kommer oftast från ett område nära Rom, som heter Frascati. Det är härliga vita viner till ett överkomligt pris, och de passar förträffligt till den romerska maten. Vill du dricka lokalt rödvin så rekommenderar jag vinerna från Abruzzo, som ligger på den andra sidan bergen vid Pescara.

När det kommer till öl väljer jag antingen Peroni, Morretti eller helst Menabrea (Italiens äldsta bryggeri). De är goda både på flaska och fat, och finns i flera olika utföranden. Om du gillar färskpressad juice är det dessvärre inte så billigt, men det smakar himmelskt. På Campo de’ Fiori har de till och med färskpressad granatäpplejuice. Du blir alltid tillfrågad om vatten på restauranger, och här heter det vanliga "naturale", medan det med kolsyra kallas "frizzante".

Menabrea – italiensk öl

Menabrea är Italiens äldsta bryggeri. Den finns i flera uföranden och denna "Bionda" är frisk och läskande.

EN SMÄLTANDE VÄGG OCH GLASS I VÄRLDKLASS

Italiensk glass behöver ingen närmare presentation, och Rom erbjuder glass av alla kvaliteter och i otaliga smaker. Flera ställen visar upp hur många smaker de erbjuder, och det gör det absolut inte enklare att välja.

En vägg med flytande choklad

Hos Venchi Cioccolato e Gelato gör man kvalitetschoklad, och deras glass smakar himmelskt. Du kan köpa med dig choklad hem, eller bara njuta av en glass, crepes eller kaffe på plats. Hitta hit

Gelataria della Palma

Här har man kombinerat en glassbar med ett kafé som gör läckra bakverk. Du väljer storlek och betalar innan du går till disken för att välja. Hitta hit

Kom ihåg att även en liten bägare med fördel kan delas upp på två olika smaker. De hävdar att de har 150 olika smaker, så det krävs en god aptit om du ska hinna med allihop under en weekend.

BLI EN DEL AV FESTEN I ROMS NATTLIV

Mons vid Piazza del Fico

Italienarna älskar att gå ut, och speciellt på helgerna kommer du att se och uppleva folklivet omkring dig. Man behöver egentligen bara följa strömmen, för det är enkelt att se var det händer. Italienarna står gärna i kö för att få ett bord på det rätta stället. Trastevere är förstås ett av de mest populära ställena att gå ut på, och gatorna fylls snabbt samtidigt som musiken får folk i feststämning. Ett bra alternativ är området omkring Piazza Navona, där det finns flera smala gator med massor av trivsamma barer, som också kan vara ganska livliga.

Ett häftigt ställe är Mons, det gamla "Jonathans Angels", där du kan gå förbi för att boka bord, innan du går ut och äter. Du hittar baren på Via della Fossa 16. Intill ligger Piazza del Fico, där det ofta är bra tryck i barerna.

Tips! När du hittar ett bord och sätter dig på en bar får du ofta en tallrik med chips, antipasti eller liknande. Det är meningen att du ska betala för det, så om du inte vill ha det tackar du artigt nej med en gång.

KLASSIKERN: GÅ TILL EN ROMERSK BARBERARE

Moderna och stolta traditioner möts hos Max&Jó
Om du vill känna dig som en riktig italiensk gentleman bör du unna dig ett besök hos barberaren för en halvtimmes omvårdnad och grooming. Du får en klassisk känsla av gamla dagar, ädelt hantverk och framför allt: att du gör något extraordinärt för dig själv. Fråga efter en barberare i hotellreceptionen eller prova den helt underbara upplevelsen hos Max&Jò, som ligger centralt i Rom på Via dei Cartari 10. Gå gärna förbi först och boka tid. Hitta hit

Över hundra års tradition hos Genco
Om det inte finns lediga tider hos Max&Jò kan du prova den mycket klassiska Genco Sala Da Barba, inte långt från Piazza Navona. Salongen är över 100 år gammal och här önskar man verkligen att väggarna kunde tala. Hitta hit

SEVÄRDHEETERNA – VÄLJ MED OMSORG

Vatikanmuseet är en ren njutning för ögat, oavsett om du tittar uppåt eller neråt.

Första gången i Rom – detta ska du välja:

Vatikanmuseet och Peterskyrkan. Du tar dem i den ordningen, och för att komma in i museet behöver du boka biljetter hemifrån. Då kan du gå förbi kön vid ingången. Om du har gott om tid och tålamod i Rom kan du köpa en rundtur med guide och hörlurar. Det är en stor upplevelse, och du kan utan problem ägna flera timmar åt att gå runt bland gobelänger, livfulla målningar av Michelangelo, Raphael och andra kända konstnärer, och förstås också de många skulpturerna och skatterna med anor från 3000 år f.Kr, från Romarriket och fram till idag. Om du är intresserad av historia kan du enkelt tillbringa flera timmar i museet – om inte, så kan du ändå se fram mot en fantastisk upplevelse som du inte glömmer i första taget.

Vandringstur till fyra stora upplevelser. Gå mot Colosseum bakom nationalmonumentet (som romarna kallar "Roms löständer") och stanna till på vägen vid Forum Romanum. Vill du se Colosseum inifrån så köp biljetter online. Vid Colosseum finns också stadsporten till Rom och Via Appia, samt ingången till utgrävningarna vid Forum Romanum. Fortsätt sedan mot Fontana di Trevi och därefter till Spanska trappan. Alldeles vid trappan ligger (det ganska dyra) Caffè Greco, där H.C. Andersen hade ett stambord.

SHOPPINGTIPS

Reser du med tonåringar?

Om siktet är inställt på kläder så är Via del Corso det bästa alternativet. Gå längs gatan i riktning mot Piazza del Popolo. Här hittar du kända internationella märken som Gap, Nike, H&M och Zara, men också många italienska butiker med allt från skor och väskor till kläder och underkläder.

Ska du köpa delikatesser?

På Campo de’ Fiori hittar man varje dag mängder med läckra frukter, grönsaker, örter, delikatesser, ostar och annat som kan vara värt att ta med hem. Detta är den mest kända marknaden, men långt ifrån den enda, och det är inte heller den billigaste. Gå gärna in bakom Vatikanen, där du hittar Mercato Trionfale, som har något lägre priser. Hitta hit.

Min egen inköpslista

Limoncello (citronlikör) från Sorrento, en påse färsk buffelmozzarella och ett par tomater till en insalata Caprese, örter (bland annat lagerblad), pasta, ost och tryffelkorv.

Rasmus Panduro

Rasmus föredrar en aktiv semester, och cykelresor i synnerhet ligger honom varmt om hjärtat. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria hittar du honom vanligtvis i en storstad med vännerna eller på en solig familjesemester.