Logotyp för Ving
Restaurang i Santa Maria
Experternas tips

De godaste lokala rätterna

Smaka på Kap Verde

Topp-3: Kap Verdes godaste mat

Om du funderar på en tur till Kap Verde eller kanske redan har bokat en resa, kommer här några saker dina smaklökar inte får missa. Som avslutning blir det också en liten bonus till dig som gillar öl.

Text och bilder: Christian Nielsen
Publicerat: 10.05.2024

Plats 3. Cachupa

Bronsmedaljen går till en riktig lokalklassiker. Cachupa är en berömd maträtt som tillskrivs just Kap Verde. Det är en smakrik långkokt gryta som finns i flera olika varianter och kan bjuda på lite av varje. Det kan t.ex. innehåller majs, bönor, sötpotatis och kött i form av antingen korv, nötkött, kyckling eller till och med get. Det är landets nationalrätt, och det sägs att alla öar har en alldeles egen version av den.

Det finns en bra sak och en dålig sak med cachupa. Det dåliga är att det inte ser galet bra ut på bilder. Å andra sidan, och det här är det goda: det smakar riktigt gott. Om du vill äta som en lokalinvånare måste du prova cachupa minst en gång under din Kap Verde-semester!

Cachupa

En variant av den lokala rätten cachupa.

cachupa

Finns också i en frukostversion.

Cachupa

Eller en helt klassisk grytvariant.

Plats 2. Färsk fångst på grillen

Vissa skulle nog placera den här rätten högst upp på prispallen, för man kan helt enkelt inte prata om Kap Verde utan att säga färsk fisk. Varje dag kommer de lokala fiskarna in med dagens fångst, och du kan njuta av den på ditt middagsbord. Om du är på semester på Sal, ta en promenad ner förbi piren i Santa Maria och njut av synen av alla sorters makrill, tonfisk och obestämda exotiska fiskarter som stirrar på dig från hinkarna eller blir rensade och filéade av lokalbefolkningen.

Men hur ska denna fisk serveras? Det finns många alternativ på de lokala restaurangerna, men personligen tycker jag att det helt färska, ljusa köttet gör sig riktigt bra efter en snabb tur till grillen. Ofta är fiskrätterna några av de billigaste man kan beställa, trots att de är klart godast på menyn. Så spara biffen tills du kommer hem igen – du kommer inte ångra dig.

Grillad tonfisk

Blixtstekt tonfisk ger ett omedelbart intryck

Grillad fisk

Mina begränsade fotografikunskaper ger tyvärr inte rättvisa åt denna läckra tonfiskrätt.

Plats 1. Fiskarens carpaccio

Jag har alltid haft svårt att bestämma mig för om jag är en för- eller efterrättsmänniska. Men på Kap Verde? Förrätt, förrätt, förrätt! Detta kräver förstås att du inte springer iväg skrikande vid tanken på rå fisk, men sitter du kvar vid bordet tycker jag absolut att du ska prova den lokala fiskcarpaccion. Det är en perfekt förrätt och perfekt att dela med sig av – dock inte för att du vill. De silkeslena, finskurna skivorna av tonfisk eller wahoo, som den lokala makrillen kallas, åtföljs ofta av en syrlig marinad, och de smälter på tungan så mycket att taket lyfter och änglarna sjunger – det känns i alla fall nästan på det sättet.

Ett bra alternativ till carpaccio är tonfisktartaren. Den finns även på de flesta av Sals menyer och är dessutom riktigt god som förrätt.

Tonfiskcarpaccio

Carpaccio-mix med tonfisk och wahoo

Tonfiskcarpaccio

Mer fiskcarpaccio.

Tuncarpaccio

Mer, mer, mer!

Värm upp med en god öl inför restaurangbesöket

Jag letar alltid efter goda, lokala öl när jag är på semester. Kap Verde är många saker, men det är ingen hipstermetropol. Så det var långt ifrån därför jag vände näsan mot den lilla paradisön. Min förväntan var faktiskt att jag antagligen skulle få nöja mig med lite importerad, tunn skit. Men där fick jag tänka om.

Det finns ett genuint mikrobryggeri mycket nära stranden i Santa Maria. Stämningen här är mysig, personalen ler och ölen är goda och lokala. Om du gillar hantverksöl bör du definitivt svänga förbi för en förfriskning Bodeguinha.

 

Christian på semester

Christian Nielsen

Christian jobbar som copywriter för vårt systerbolag Spies i Danmark, och han älskar solen nästan lika mycket som han älskar en god öl och en fotbollsmatch. Därför går hans resor ofta till antingen klassiska, soliga resmål eller storstäder vars historia präglas av kärleken till den lilla runda läderkulan eller den traditionella bryggkonsten.

Vill du ha mer inspiration?