Logotyp för Ving
Inspiration

Allt du undrar om kryssningar – och lite till

Är du sugen på en kryssningsresa, men är rädd för att det är dyrt? Orolig för långa köer ombord? Och hur strikta klädkoder är det egentligen? Här får du svar på de vanligaste frågorna om kryssningar.

Över 12 000 reseentusiaster delade med sig av sina åsikter om kryssningsresor när Ving genomförde sin kryssningsundersökning. Resultaten visade att det fortfarande finns mycket osäkerhet kring hur det egentligen är att vara på en kryssning, och inte minst – att vissa riskerar att gå miste om det som kunde ha varit drömsemestern på grund av förlegade fördomar.

– Det är kul att se att så många engagerar sig i det här ämnet, men det verkar också som om många ser på kryssningsresor som något annat än vad det faktiskt är, säger Marie-Anne Zachrisson på Ving

Frågorna och svaren hittar du lite längre ner i artikeln.
Hoppa direkt till frågorna här.

Ett kryssningsfartyg som seglar över havet.

Från "dyrt" till "bekvämt"

När deltagarna i undersökningen fick frågan om vad som krävs för att de ska välja en kryssning, säger de flesta att de måste bli mer säkra på att det passar dem.

Många tror nämligen att kryssningar är dyra, att det är svårt att boka, att det är för många människor ombord, att det kan vara otryggt och att det inte passar för familjer med yngre barn.

– Många av dessa uppfattningar hänger kvar från förr. Det har hänt mycket på kryssningsfronten de senaste åren, och en kryssning idag är långt ifrån densamma som för 20 år sedan, säger Zachrisson.

I Vings undersökning uppger 8 av 10 att de inte har varit på en kryssningsresa tidigare, och av dessa säger över 40 procent att de förknippar denna typ av semester med ordet "dyrt".

– Det är intressant att se hur denna uppfattning ändras helt om man har varit på kryssning tidigare. Antalet som ser kryssningar som dyra mer än halveras, och den solklara vinnaren är istället ordet "bekvämt". Hela 70 procent av dem som har varit på en kryssning förknippar det i första hand med detta ord.

Kryssningsresor passar faktiskt de flesta, och vi har noga gått igenom alla frågor som har kommit in i samband med undersökningen.

Här är de vanligaste frågorna om kryssningar:

Jag blir lätt sjösjuk av vågor. Kan jag åka på kryssning då?

Vissa rederier, som Royal Caribbean, har en egen meteorolog som övervakar vädret, och rutten justeras om det finns behov av att undvika hög sjö och dåligt väder. Själva vädret kan ju ingen styra över, men fartyget kan styra undan. Dagens kryssningsfartyg har också kraftfulla stabilisatorer, så det ska mycket till för att du ska märka sjögång ombord om vädret skulle vara oroligt.

Måste vi ta med oss festklänning och smoking?

Det här är en av de klassiska föreställningarna som hänger kvar från förr. Det fanns faktiskt relativt strikta klädkoder ombord på kryssningsfartygen förr i tiden, men idag är det du som bestämmer hur mycket du vill klä upp dig. Du kan gå i vanliga fritidskläder hela dagen om du skulle vilja det. Alla vill inte klä upp sig till middagen, så det är inget som helst hinder för att åka på en kryssning. De flesta fartyg har en bufférestaurang med en mer avslappnad atmosfär.

På de andra restaurangerna rekommenderas lite snyggare kläder på kvällen, men det finns inget slipstvång. En enkel skjorta och långbyxor för män, och en sommarklänning eller liknande för kvinnor räcker mer än väl.

Badkläder och flipflop är dock ingen godkänd middagsklädsel oavsett restaurang, men av en annan anledning än du kanske tror; det handlar faktiskt mest om säkerhet. Badkläder är ofta blöta, och med vatten på golvet i restaurangerna finns det risk för att folk halkar. Och är det något kryssningsrederierna månar om så är det säkerheten.

Vänner äter middag
Pappa och son äter mat i bufférestaurang

Måste man sitta tillsammans med främlingar, och alltid äta samma tid?

Du behöver bara äta vid samma tid varje kväll om du själv vill. På Royal Caribbeans fartyg är det fasta sittningar två gånger per kväll, men du kan också välja My Time Dining och bestämma själv.

När det gäller bordskamrater kommer du på förhand att tilldelas ett bord i restaurangen, men detta är bara ett förslag från fartygets besättning. Det finns allt från två- till åttamannabord, och det går förstås bra att be om ett eget bord om du föredrar det – eller ett bordsbyte om du inte är nöjd.

En fördel med ett fast bord är att du har samma servitörer varje kväll, och de lär känna dig och vet vad du gillar. Det gör att de kan ge ännu bättre service.

För oss svenskar kan det kanske kännas ovant att dela bord med någon man inte känner, men ofta placeras du tillsammans med folk från samma land, och vem vet, kanske kommer du hem från kryssningen med ett gäng nya vänner.

Vänner står i en bar

Sitt med vem du vill, ät vad du vill och ha på dig (nästan) vad du vill. På kryssningen är det du som bestämmer.

Kan fartyget sjunka?

Det finns givetvis inga fartyg som är garanterat osänkbara, men med dagens konstruktioner och byggmetoder, tillsammans med navigationssystem och omfattande säkerhetsrutiner, är det lyckligtvis väldigt ovanligt att något sådant händer. En obligatorisk säkerhetsgenomgång görs alltid för alla passagerare och anställda innan fartyget kastar loss. Dessutom har alla fartyg säkerhetsteam och medicinsk personal ombord, och de är tillgängliga dygnet runt.

Blir det långa köer ombord med så många passagerare?

Det blir faktiskt sällan kö med tanke på hur många människor som befinner sig på fartyget samtidigt. Undantaget är den första dagen ombord när alla försöker bekanta sig med samma ställen, och under resan om fartyget inte får lägga till precis vid kajen och använder mindre båtar för de passagerare som vill gå i land. Då kan det bli lite kö och en del väntan, men om du inte behöver hinna till något särskilt är det bara att vänta lite tills den värsta ruschen har lagt sig.

Bufférestaurangen brukar vara populärast, framför allt till frukost och lunch, och då kan det bli lite köbildning. Ett bra tips är att välja frukost eller lunch med fri sittning i huvudrestaurangen – där är det aldrig kö just då. Annars finns det många restauranger ombord på de stora fartygen, så det blir en bra spridning även om många äter samma tid.

Det kan också vara lite kö till de populäraste aktiviteterna ombord, som på de fartyg där det finns zipline, vattenrutschbanor, surfsimulator och liknande.

En kvinna klättrar på en klättervägg utomhus på ett fartyg.

Många föredrar de stora fartygen med många olika aktiviteter ombord, och där ska det mycket till för att bli uttråkad.

Hur dyrt är det att åka på en kryssning?

Många avfärdar automatiskt en kryssning som kostsam, utan att undersöka saken närmare. För när man reser runt i Karibien med en fin hytt, restauranger i överflöd och massor av spännande aktiviteter, då måste det väl kosta skjortan? Men nej, det måste det inte. För om man räknar på det så är det oftast billigare att vara på en kryssning än att bo på ett hotell av samma standard.

Förr var kryssningsrutterna längre än idag. Resorna varade i minst två veckor, fartygen var små och det var ganska dyrt. Då var det automatiskt begränsat vem som kunde resa, men så är det inte längre.

Om du är på jakt efter de lägsta priserna bör du sikta på en vår- eller höstkryssning. Då kan du få flygbiljetter, en hotellövernattning och en vecka ombord med helpension och dryckespaket till ett bra pris.

Vad ingår egentligen i helpension ombord?

Varje dag får du ett dagsprogram levererat till hytten, där du hittar information om aktuella tider och platser, men i teorin kan du äta gratis dygnet runt. Frukost, lunch och middag i bufférestaurangen och huvudrestaurangen med à la carte-meny ingår i helpension.

Specialrestaurangerna ingår inte i helpension. På dessa betalar du en kuvertavgift per person, och sedan kan du äta hur mycket du vill. Dessa rekommenderas om du är sugen på en särskild sorts mat, som italienskt, asiatiskt eller något lite extra. De minsta fartygen har vanligtvis 2–3 specialrestauranger och de största har 7–8 alternativ.

En elegant restaurang i flera våningsplan med stor kristallkrona i taket.

Hör du till dem som älskar lite lyx och flärd så får du såklart det också. Läckra restauranger och fantastisk service finns på alla fartyg.

Vad är ett dryckespaket och hur fungerar det?

Har du ett dryckespaket kan du i princip dricka hur mycket du vill på alla serveringsställen, men det finns olika dryckespaket att välja mellan.

Du kan till exempel köpa ett dryckespaket med obegränsad tillgång till öl, vin, sprit, specialbryggt kaffe och juice dygnet runt. Det är det dyraste alternativet. Du kan också välja billigare dryckespaket utan alkohol, med obegränsad tillgång till kaffe, te, juice och läsk, eller till exempel bara läsk.

Vanligtvis lönar det sig alltid att ha ett dryckespaket, eftersom priset motsvarar 3–4 enheter per dag. Och priset per enhet utan dryckespaket är inte alltid så billigt. Dryckespaket kan köpas innan du reser eller ombord på fartyget.

Är det tryggt att ha med små barn ombord?

På det stora hela är det inte farligt att ha med sig barn på en kryssning. På stora fartyg med pool finns det badvakter som håller koll på pooldäcket hela dagen, och relingen är så pass hög att det ska mycket till för att någon ska kunna klättra över med en vuxen i närheten.

En pojke ska precis ge sig in i en vattenrutschbana.

Det är tryggt att ta med sig barnen på en kryssning, och det finns massor att hitta på för både stora och små barn.

Vad ingår egentligen i priset? Måste jag dricksa ombord?

På Royal Caribbean Cruise Lines fartyg är måltiderna i buffé- och huvudrestaurangen, och nästan alla aktiviteter ombord, helt gratis. På de största fartygen finns det gott om aktiviteter, som exempelvis surfsimulatorer, karuseller, klätterväggar, basketplaner, vattenrutschbanor, skridskobanor och löparbanor. Dessutom är det olika shower varje kväll ombord, och flera av dessa kan vara välkända föreställningar från Broadway, som Mamma Mia, CATS, Grease, Saturday Night Fever och We Will Rock You.

Alla skatter och avgifter ingår i priset, så det behöver du inte tänka på. Dricks ingår inte i priset för en kryssning med Royal Caribbean, så det är en bra idé att ta med det i din semesterbudget.

Vad betyder det när researrangörerna pratar om fickpengar ombord?

Innan du går ombord får du ett kort som du använder som rumsnyckel, legitimation och betalningssätt i de olika butikerna och restaurangerna på fartyget. Fickpengar, eller så kallad On Board Credit, är ett belopp du får på kontot för att använda ombord. Pengarna kan du använda till utflykter, dryckespaket eller på specialrestauranger.

Aktern på ett upplyst kryssningsfartyg på natten.

RCCLs fartyg Symphony of the Seas är ett av världens största fartyg

Så försäkrar du dig om den perfekta kryssningsresan:

  • Priserna är som lägst på våren och hösten. Då kan du få flyg, hotellövernattning och en veckas kryssning med helpension och dryckespaket till ett förmånligt pris.

  • I Karibien är det inte så stor skillnad på högsäsong och lågsäsong prismässigt, men eftersom de flesta kryssningsgäster ofta är amerikaner stiger priserna kring amerikanska semestertider och helgdagar.

  • Sätt dig in i vad som ingår i kryssningspaketet du bokar, så slipper du otrevliga överraskningar som att behöva köpa flygbiljetter också. Med Ving ingår alltid flygbiljetter, själva kryssningen och helpension ombord i priset.

  • Alla rederier erbjuder olika dryckespaket i olika prisklasser, men om du vill ha obegränsad tillgång till allt, inklusive alkohol, får du räkna med att betala några tusen kronor. Tänk på att du vanligtvis inte får ta med egen alkohol ombord. Om du ska på en kryssning i Karibien kan det löna sig att köpa ett dryckespaket på förhand, för på dessa resor är du mycket ombord. I Medelhavet tillbringar du mer tid i land, och då är det inte alltid det lönar sig med ett dryckespaket.

  • När det gäller val av fartyg finns det en tumregel. Ju större fartyg, desto lägre snittålder, och ju kortare kryssningsrutter, desto lägre snittålder. Så när det kommer till en lång kryssning med ett litet fartyg kan du förvänta dig en relativt hög snittålder.

  • På ving.se hittar du en av de bästa sökmotorerna och en väldigt tydlig process för att boka en kryssning. Du kan välja att söka på kryssningsresor baserat på exempelvis pris eller utifrån reslängd. Du väljer själv vad som är viktigast för dig.

  • Att skräddarsy kryssningsresor med extra övernattningar och upplevelser är ofta så pass avancerat att det inte går att göra online, men det betyder inte att det inte är möjligt. Ta kontakt direkt med oss om du inte hittar det du söker.

  • Ving erbjuder alltid flyglösningar som passar med kryssningen. Det innebär att du aldrig riskerar att boka ett flyg som inte anländer i tid till fartygets avgång. Om flyget blir försenat på vägen ordnar vi nya flygbiljetter och gör det vi kan för att få dig ombord på kryssningsfartyget så fort som möjligt.

Fler artiklar som denna