Välbärgade amerikanska par, fartyg med guldkromad inredning, korta hamnbesök och stressiga utflykter. Fördomarna om hur det är att resa på kryssning är många, men stämmer den förutfattade bilden verkligen överens med verkligheten?
Text: Anna Hagberg Foto: Ingrid Escriche Ekström & Vings bildarkiv
Kryssningsvärlden har länge varit en svart fläck på min karta. Ska jag vara ärlig har tanken aldrig riktigt slagit mig. Skulle jag? Nej tack, det där med kryssningar är väl bara något för välbärgade amerikanska pensionärer med lite för tjocka plånböcker och lilafärgat hår. Kryssningar kan väl knappast vara något för en kvinna i 30-årsåldern?
Trodde jag ja. Ack så fel jag hade. Efter att ha spenderat en vecka på ett av världens största kryssningsfartyg är jag beredd att revidera min bild. Kryssningar är en av de snabbast växande reseformerna i världen och är hett eftertraktat på marknaden. Nu förstår jag varför. För en prisvärd summa pengar kan man besöka flera olika platser på en och samma semester, göra spännande utflykter, delta i aktiviteter, äta god mat och njuta av tillvaron ute till havs. Jag insåg också ganska snabbt att bilden om den klassiska kryssningsresenären inte stämmer på långa vägar. Passagerarskaran utgör ett mer blandat spektra än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Här finns alla typer av människor och en härlig mix av nationaliteter, kulturer, religioner och åldrar.
Visst kvarstår vissa tvivel när jag närmar mig Barcelonas hamn, men när jag ser de stora kryssningsfartygen känner jag hur nyfikenheten tar över och förhoppningarna växer. På en vecka ska jag besöka tre länder och turen ska ta mig till trevliga resmål i [Spanien](/spanien "resor till Spanien), [Frankrike](/frankrike "resor till Frankrike) och Italien. Jag ska dessutom göra spännande utflykter, men framför allt ska jag utnyttja tiden ombord maximalt och njuta av den frihet som livet till havs innebär.
Att stå i hamnen i Barcelona är en mäktig känsla. Framför mig har jag Liberty of the Seas, fartyget som ska vara mitt hem den närmaste veckan. Jag kan inte låta bli att imponeras över dess storlek. Liberty of The Seas är ett av världens största fartyg och i lodrätt position är hon högre än både Eiffeltornet i Paris och Chrysler Building i New York. Som om det inte vore nog har hon en kapacitet att ta närmare 6.000 passagerare, varav cirka 2.000 är besättningsmän.
Livet ombord är avslappnat och bekymmersfritt.
Att det råder febril aktivitet i hamnen är därför inte så konstigt. När närmare 4.000 passagerare ska checka in och kliva ombord samtidigt är det mycket som ska klaffa. Det skulle kunna vara fullkomligt kaotiskt. Ändå flyter allt på som ett rinnande vatten. Mäkta imponerad och en aning förvånad över hur smidigt personalen hanterar detta logistiska pussel beger jag mig av mot landgången.
Att stiga ombord är som att kliva in i helt ny värld. Royal Promenade, som är fartygets hjärta och shoppingstråk, är längre än en fullstor fotbollsplan och kantas av både butiker, caféer och barer. Några våningar upp finner man ett stort och välutrustat gym, barnklubb och ett trevligt spa. Här ligger också de stora poolområdena. Visst förstod jag att det skulle finnas aktiviteter ombord, men att jag skulle mötas av såväl klättervägg, löparbana och surfsimulator som skridskobana, kasino, golfbana och en stor teater kunde jag nog inte ens föreställa mig.
Redan från dag ett inser jag att jag knappast kommer att vara hungrig ombord. Här finns mat i överflöd och utbudet av restauranger och barer är stort. Att äta ombord är både enkelt och bekvämt. Det mesta i matväg är inkluderat i priset och väljer man att äta på en à la carte-restaurang betalar man bara en kuvertavgift och får sedan äta så mycket man orkar. Dryck får man däremot betala för, men eftersom allt sätts upp på ett personligt konto behöver man aldrig fundera över kontanter eller kreditkort.
Maten håller mycket hög kvalitet och jag hittar snabbt några favoriter ombord, men höjdpunkten står ändå The Main Dining Room för. Denna tre våningar höga restaurang är prydd av kristallkronor, kandelabrar och vita dukar, maten är utsökt god och servicen oklanderlig. Det är också här som middagen intas efter ”Captains coctail party”, som äger rum en gång i veckan. Denna tillställning är ett absolut måste. Redan på eftermiddagen börjar den förväntansfulla feststämningen att infinna sig och alla piffar till sig lite extra. Under kvällen ska det fotograferas med kaptenen, skålas i champagne, minglas och ätas god mat. Jag betraktar först spektaklet utifrån för att senare inse hur trevligt det faktiskt är att delta i festligheterna. Så osvenskt och ytligt, men ändå så härligt och glamoröst.
Mat och service i absolut världsklass
Livet ombord är annars väldigt avslappnat och bekymmersfritt. Här finns något för alla och man väljer fritt vad man känner för. Själv trivs jag bäst uppe på däck. Få tillfällen i livet ger en sådan frihetskänsla som att vara ute till havs och att blicka ut över horisonten är en mäktig och närmast religiös upplevelse. Speciellt i solnedgången. Här kan jag stå i timmar och drömma mig bort.
Utnyttjar man tiden maximalt under sin kryssning kan man vara med om hur mycket som helst. Utflykter är en stor del av kryssningsupplevelsen och att boka arrangerade turer är både enkelt och smidigt. Utbudet är dessutom stort. Vill man hellre ge sig av på egen hand är möjligheterna oändliga. Att strosa runt bland gränderna i pulserande Neapel, besöka en vingård i Provence, ta en kaffe i hamnen i pittoreska Ville Franche eller göra en dagstur till toskanska Florens är bara några av de uppelevser man kan vara med om. Jag väljer dessutom att krydda tillvaron med ett besök i den eviga staden Rom och gör en utflykt till den vackra ön Capri.
Få semesterformer erbjuder möjligheten att få uppleva så mycket under så kort tid som kryssningar. För en nyfiken själ som mig är det perfekt, men det är kombinationen av både äventyr och avkoppling som är den stora behållningen. Att kryssningar inte skulle vara något för mig får jag nog ta tillbaka och visst låg det något i det som de gamla sjömännen sade – har man en gång gett sig av till sjöss längtar man alltid tillbaka.