Logotyp för Ving
Maldiverna - Kagi Maldives Spa Island
Jawakara Islands
Inspiration

Det här bör du veta innan du bokar

Maldiverna

9 tips inför resan till Maldiverna

Är water villa eller beach villa bäst? Är det nödvändigt med All Inclusive? Vad är ett husrev? När är det bäst att resa dit? Kan man köpa solkräm där? Det är många frågor som dyker upp när man ska boka en resa till Maldiverna – här får du svaren.

Text: Lén Kongerud
Foto: Vings bildarkiv & Lén Kongerud
Senast uppdaterad: 14 juni 2024

1. Det lönar sig (ofta) att ha All Inclusive

En del av de maldiviska turistöarna är små. Riktigt små. På många av dem finns det faktiskt bara en resort, och då kan restaurangutbudet vara begränsat. Dessutom är prisnivån oftast relativt hög, eftersom de flesta varor måste importeras. Med andra ord lönar det sig oftast att ha All Inclusive. Då behöver du inte oroa dig över notan, och pengarna skulle du ju ha spenderat på exakt samma plats ändå. Ofta erbjuds det även olika All Inclusive-paket. Vissa inkluderar förutom frukost, lunch och middag även aktiviteter, utflykter, träningspass och inte minst – daglig påfyllning av minibaren.

Tips! Undersök vad som ingår i All Inclusive-paketet på de olika hotellen du väljer mellan. Är det en stor resort med många restauranger är det inte nödvändigtvis så att alla ingår även om du bokar All Inclusive. Så om du till exempel vill prova flera olika restauranger som inte ingår, och du inte är särskilt angelägen om att dricka alkohol, kan det vara lika bra att inte boka All Inclusive.

Det kryllar inte precis av restauranger på de mindre öarna.

Undersök vilka restauranger som ingår i All Inclusive-paketet innan du bestämmer dig.

2. Water villa eller beach villa?

En water villa är för många själva symbolen för Maldiverna. Då bor du i en tjusig villa på pålar ute i det kristallklara vattnet, ofta med en stor solterrass med en stege rakt ut i havet. Några av dem har också en privat pool. Rätt häftigt, absolut, men det är ändå inte säkert att du kommer att trivas bättre i en water villa än i en beach villa, som oftast är alternativet. Om du till exempel gillar att ligga på stranden, få sand mellan tårna och höra suset från palmer, bör du välja en beach villa med din egen lilla strandremsa. Det är sällan mer än några meter till vattnet ändå.

Tips! Kolla om det är möjligt att dela upp vistelsen mellan en beach villa och en water villa, så får du prova båda och se vilken du gillar bäst.

Water villa – Kagi Maldives Spa Island

Beach villa eller Water villa?

Beach villa – Hurawalhi Island Resort

3. Du är inte framme när flyget landar

De allra flesta som flyger till Maldiverna landar på Velana International Airport. Många av oss är vana vid att ta en taxi eller buss från flygplatsen till hotellet, men när du kommer till huvudflygplatsen på Maldiverna fortsätter resan med inrikesflyg, sjöflygplan eller motorbåt. Om det blir båt eller flygplan avgörs av hur långt det är från huvudön Malé till ön du ska bo på. Många reser vidare med sjöflygplan, och då checkar du in ditt bagage i en TMA-disk (Trans Maldivian Airlines) och bussas därefter till en separat sjöflygterminal.

Vissa hotellresorter, som Komandoo och Kuredu, har egna lounger där du kan vara tills det är dags för avgång. Det är vanligtvis lite väntetid eftersom sjöflygplanen har begränsat med plats. Under tiden kan du förse dig med gratis vatten och läsk, samt använda gratis WiFi. I loungen fyller du också i registreringsformuläret till hotellet, så behöver du inte ägna tid åt det vid ankomst.

Ombord på sjöflygplanen är det ganska trångt, men det glömmer du snabbt när du ser utsikten. Som regel handlar det inte heller om alltför långa sträckor. Det tar till exempel bara en dryg halvtimme från Male till Komandoo. På vissa sträckor stannar man vid flera öar längs vägen.

Om du åker vidare från Velana International Airport med inrikesflyg kommer du att mötas av representanter från hotellet vid inrikesterminalen och checka in ditt bagage där. Sedan går färden vidare med ett större propellerplan till en mindre, lokal flygplats, och därifrån åker man vanligtvis motorbåt den sista lilla biten av resan.

Tips! Ta med öronproppar. Både sjöflygplan och motorbåtar låter mycket. Ibland delas öronproppar ut ombord, men för att vara på den säkra sidan kan det löna sig att ha med egna.

Många av öarna kan bara nås med sjöflygplan, vilket är en upplevelse i sig.

4. Valuta och dricks

På Maldiverna är den lokala valutan rufiyaa, men om du ska bo på en av resortöarna behöver du förmodligen inte den – där är det nämligen amerikanska dollar som gäller. Ta gärna med dig en- och femdollarsedlar till dricks, exempelvis till de som hjälper dig med bagaget, de som städar rummet och de som leder de utflykter du eventuellt åker på.

På många resorter blir du tilldelad en egen servitör för hela vistelsen, och det är vanligt att dricksa dem 10–20 USD per vecka (denna praxis kan variera från resort till resort). Detsamma gäller i din villa. Där får du vanligtvis en dedikerad "room boy" som tar hand om tvätt, städning, påfyllning av minibaren och inte helt ovanligt – kreativ handdukskonst. Du kan hitta handdukarna iförda dina solglasögon eller snorkel och cyklop. Hur mycket du dricksar (och om du vill göra det) är givetvis helt upp till dig och beror på hur nöjd du är med servicen.

Tips! Det är möjligt att ta ut kontanter i receptionen på vissa ställen, men det är inte den bästa kursen, så det kan löna sig att ta med det hemifrån. Det finns bankomater på flygplatsen i Malé, men enligt rykten kan de vara något oberäkneliga, och det är osäkert om det går att ta ut något annat än den lokala valutan. Forex har växlingskontor och uttagsautomater runt om i Sverige. De tillåter dig också att växla tillbaka gratis, så länge du har kvittot kvar.

En vanlig syn på Maldiverna efter att villan har städats.

5. Ta med dig allt du behöver hemifrån

“Det jag har glömt nu köper jag bara där.”

Känner du igen dig?

Tja, om du ska till Maldiverna bör du se till att du har med dig det du behöver i resväskan, och kanske lite till. På de små resortöarna är utbudet av bland annat kläder och toalettartiklar ganska begränsat. Dessutom är priserna relativt höga. Du kan köpa solkräm, men det är billigare att köpa den på flygplatsen.

Liten kom ihåg-lista:

• Reseapotek (t.ex. smärtstillande och mediciner)
• Öronproppar (till sjöflyget)
• Adapter och laddare
• Toalettartiklar (solkräm osv.)
• Badkläder
• Snorklingsutrustning
• Semesterläsning

Det finns inte så mycket att köpa på de minsta öarna, så packa hellre lite för mycket än lite för lite.

6. Du kan besöka en av världens finaste restauranger

För en matupplevelse utöver det vanliga bör du överväga ett besök på undervattensrestaurangen 5.8 på Hurawalhi. Den ligger i en stor glaskupol nästan sex meter under havsytan, omgiven av koraller och revfiskar. Du kan äta både lunch och middag här, men du måste reservera bord till fasta klockslag och får en förutbestämd meny med fem eller sju rätter. Du väljer mellan menyalternativen Sea (fisk och skaldjur), Land (kötträtter) och Vegan. Undervattensupplevelsen är långt ifrån billig. I skrivande stund får du räkna med att betala 310 USD per person – men så är det ju också en upplevelse i världsklass.

Här kan du läsa mer om att äta på 5.8 Undersea Restaurant

Tips! 5.8 är i första hand reserverat för gäster på Hurawalhi, men du kan också äta där om du bor på en av systerresorterna Komandoo eller Kuredu. Då betalar du lite extra och hämtas med båt.

5.8 Undersea Restaurant

5.8 Undersea Restaurant bjuder på en spektakulär "havsutsikt" ...

... och en matupplevelse du sent kommer att glömma.

7. Lagun, husrev eller både och?

Vill du ligga ute på den pudermjuka sanden vid ett hav så kristallklart och turkosblått att inte ens bilderna kan göra det rättvisa? Då ska du leta efter ett hotell som ligger i en lagun. Vill du snorkla vid ett livligt rev bara några meter från stranden – precis när det passar dig? Då ska du leta efter ett hotell med ett husrev i omedelbar närhet. Om hotellet ligger i en lagun är det inte säkert att det finns några rev med spännande djurliv där, även om det såklart även går att snorkla på dessa platser. Bra snorklingsförhållanden är aldrig särskilt långt borta. Ibland krävs det en liten båttur, men det brukar det vara värt.

8. Maldiverna är exklusivt, men inte stelt

Det här är onekligen en sanning med modifikation, för det kan naturligtvis variera från resort till resort, men i första hand är Maldiverna en plats för bekväm, avslappnad lyx. När du checkar in på Komandoo blir du till exempel serverad en färsk kokosnöt och uppmanad att sparka av dig skorna och låta dem bli stående under resten av semestern. Du går barfota överallt, för överallt är det silkeslen sand. Till och med i receptionen, barerna och restaurangen består golvet av sand. Även på den extremt lyxiga 5.8 (se ovan) tar du av dig skorna innan du går in.

På Maldiverna väntar "barfotalyx".

9. När är det bäst väder?

Vädret är mest stabilt under vintermånaderna (november–mars), men priserna är betydligt lägre på sommaren – och vädret kan vara väldigt bra även under denna period. När undertecknad besökte Komandoo i slutet av juli regnade det lite första morgonen och sista natten, annars var det mestadels strålande sol och fint väder. Dagstemperaturen ligger runt 30 grader året runt och 25–26 grader på natten. Det är sällan mindre än 25 grader i vattnet.

Du kan läsa mer om vädret på Maldiverna här

Vill du läsa liknande artiklar?