Logotyp för Ving
Minska kostnaden - inte semesterupplevelsen
Minska kostnaden - inte semesterupplevelsen.
Inspiration

Minska kostnaden - inte semesterupplevelsen

Så får du råd med semestern

Med enkla medel kan du spara tusentals kronor utan att kompromissa med din semesterupplevelse. Här ger vi dig några tips och råd för en mer prisvärd semester.

Publicerat: 31.10.2022

1. Lägg lite tid på att hitta de bästa erbjudandena

De bästa erbjudandena hittar du oftast online, men det kan ibland vara lite förvirrande att navigera i djungeln av prisexempel, kampanjerbjudanden och reseförslag. Om du letar efter de bästa erbjudandena just nu bör du gå direkt till Vings erbjudanden. Den uppdateras fortlöpande med aktuella erbjudanden. Prenumererar du på vårt nyhetsbrev får du också nya erbjudanden och resetips varje vecka.

Det lönar sig också att sätta sig in i hur olika sökmotorer fungerar. Här på ving.se får du till exempel upp charteralternativen först, om du söker efter en resa till en plats dit Ving har både charter- och reguljärflyg. Det är enkelt att ändra inställningarna för att söka efter reguljärflyg först, det gör du i fältet där du väljer resans längd.

Tänk på om du vill boka flyg och hotell tillsammans, bara flygbiljetten eller bara hotellrum. Du kan också boka ett hotell för endast en del av din resa. Med andra ord har du många möjligheter att hitta det bästa erbjudandet för just dig.

Vissa dagar reser du billigare än andra

Vet du vilka dagar det är billigast att resa?

2. Satsa på lågsäsong

När det gäller restid är det bäst att gå mot strömmen om du letar efter bra erbjudanden.

– Man kan säga att lågsäsong är högsäsong för alla som letar efter en semester till ett lägre pris än annars, säger Eirik Gjønnes, produktchef på Ving.

Lågsäsong avser perioder då färre väljer att resa. Det behöver inte nödvändigtvis ha något med resmålet att göra, men kan till exempel bero på att man har barn i skolåldern och måste hantera skollov.

– Om du har möjlighet att resa strax före eller strax efter skolloven på sommaren så kan du få resan till ett något lägre pris jämfört med mitt under loven. På vintern är första halvan av december nästan alltid billigast, och sedan januari, tipsar Gjønnes.

Många av destinationerna vid Medelhavet är också trevliga på våren, och biljetterna är ofta billigare vid den tiden på året. En annan fördel med att resa utanför högsäsong är att det ofta är färre människor på plats, och tystare omgivningar.

Tips! Det finns också mycket att spara om du har möjlighet att resa med kort varsel. Håll koll på våra sista minuten-resor

Spar pengar, res under lågsäsong

Lågsäsong är högsäsong – för dig som vill spara pengar.

3. Var noga med vilken avresedag du väljer

För att hitta de bästa priserna rekommenderar Svein Erik Bjørheim, chef för Vings avdelning för reguljärflyg, att du väljer destinationer som flera flygbolag har avgångar till – och helst dagligen.

– Dessutom bör du komma ihåg att tisdag och onsdag ofta är de billigaste avresedagarna för exotiska resor. Om du drömmer om Asien kan det vara skönt att veta att priserna är lägst i september och fram till början av december. Detsamma gäller april och maj – med undantag för påsk, fortsätter Bjørheim. Som sagt, flera exotiska destinationer som Maldiverna och Mauritius har också lägre priser på hotell under sommarmånaderna, vilket innebär att det totala priset för en exotisk semester vanligtvis är billigast på sommaren.

– När det gäller cityresor är det billigast att resa ut på en söndag, måndag eller tisdag. De billigaste returdagarna är tisdag, onsdag, torsdag. Dessa dagar är ofta billigast oavsett vilken tid på året du pratar om. Att återvända hem på helgerna är alltid det dyraste, förklarar Bjørheim. Men det är viktigt att boka tidigt när det gäller reguljärflyg – man gör sällan fynden precis i förväg.

– De flesta reguljära flygbolag har en annan affärsmodell än vanliga charterflygbolag. Många affärsresenärer bokar ganska sent, vilket innebär att reguljära flygbiljetter sällan rabatteras ner till sista minuten-nivån som hos charterbolag, förklarar Bjørheim.

Bjørheim säger att chansen att hitta bra kvarvarande platser på reguljärflyg är störst om vi pratar om direktflyg från Sverige. Flygbolag som flyger med mellanlandningar och flygbyten har sällan prisvärda biljetter strax före avgång. Och de billigaste resorna?

– Städer i Baltikum är alltid billigast. Städer som Riga, Tallinn, Prag och Gdansk är bland de mest prisvärda alternativen. Och om du kan resa mitt i veckan i slutet av november, i början av december eller i januari – då gör du de bästa fynden, avslutar Bjørheim.

Prag - mycket semester för pengarna

I storstäder som Prag får du mycket semester för pengarna.

4. Glöm inte att göra research innan du bokar

Det är lätt att ryckas med när man hittar prisvärda flygbiljetter, men du bör också kontrollera prisnivån på destinationen innan du bokar och titta på hur mycket du kan förväntas betala för till exempel hotellövernattningar.

Även om du kan få riktigt billiga flyg till en plats kan det bli konkurrens om både hotellrum och lägenheter där. Då pressas priserna upp – och totalt sett kan resan bli mycket dyrare än du hade föreställt dig.

Glöm inte heller att prisnivån kan ha förändrats på platser du har varit tidigare. Till exempel gör fulla shoppingkassar på Fifth Avenue i New York mycket större hål i plånboken nu än tidigare, eftersom dollarkursen är helt annorlunda idag. I London var det för ett antal år sedan tvärtom, när pundet var lägre än på länge och flygbolagen drev priskrig på biljetter.

Välj en resa som smakar mer än den kostar

Se upp så att du inte väljer en resa som kostar mer än den smakar.

5. Planera dina utgifter under semestern

Se till att göra en semesterbudget. Det gör det lättare att hålla reda på din ekonomi och mindre lätt att ryckas med. Kom ihåg att du ska ha råd att roa dig på semestern också – spendera inte hela din budget på flygbiljetter och hotell.

När avresedagen kommer, väg bagaget innan du åker hemifrån. Då slipper du börja din semester med onödiga avgifter för övervikt. Packa inte mer än du behöver. Tänk på grundläggande plagg som kan bäras för mer än en outfit, och kom ihåg att tvättmaskiner vanligtvis finns tillgängliga billigt (nästan) över hela världen.

Om du ändå tänker köpa alkohol, godis eller smink under semestern kan det vara värt att köpa det som taxfree. Flyger du med Vings flygbolag Sunclass Airlines kan du handla i Airshoppen – där priserna alltid är lägre än på flygplatsen och 25–50 % lägre än i vanliga butiker.

Med All Inclusive kan du äta och dricka så mycket du vill under semestern, utan att oroa dig för räkningen. Perfekt för familjer med hungriga barn och tonåringar. På vissa hotell ingår även vissa aktiviteter i All Inclusive. I allmänhet gäller att ju högre klassificering hotellet har, desto mer ingår i All Inclusive. Ta reda på vad som gäller för just det hotell du väljer.

Vill du inte ha All Inclusive, ta med dig en kylväska! Du kan spara mycket pengar genom att köpa mat i en lokal mataffär. En kylväska fylld med frukt, läsk och goda smörgåsar är mycket mer ekonomiskt än att äta på strandrestauranger varje dag (för att inte tala om lika bra). Med lite planering och regler för hur många måltider du ska äta ute slipper du höga restaurangkostnader. Och snälla, undvik typiska turistrestauranger. De är ofta både dyrare och sämre än restaurangerna där lokalbefolkningen äter.

Begränsa dina bankomatuttag. Att ta ut pengar när du är utomlands kan kosta mycket i avgifter, så kolla vad som gäller för kortet du använder. Det är en bra idé att ta med lite kontanter i din lokala valuta, och på flygplatsen kan du ta ut många olika valutor innan du reser. Kom ihåg att om du betalar något med kort på din destination lönar det sig alltid att handla i den lokala valutan.

Våra spartips tar dig längre

Med våra spartips i bagaget kommer du långt.

Allt behöver inte kosta pengar

Sist men inte minst: Kom ihåg att du inte alltid behöver välja dyra upplevelser och aktiviteter på semestern. Resor till nöjesparker och sånt kan lätt bli en dyr affär. Kolla istället den lokala turistinformationen för gratis museer, offentliga badplatser och andra sevärdheter som kostar lite eller ingenting.

Tips! Det finns appar för allt, med Vings app kan du ladda ner reseguider gratis och hålla dig uppdaterad om fantastiska erbjudanden och kampanjer. Det finns också gratisappar med ordböcker, restaurangöversikter och andra verktyg som kan vara trevliga att ha under semestern.