Storstaden Prag är ett riktigt mecka för ölälskare. Här är den gyllene drycken så god att Tjeckien år efter år toppar listan över länder med störst ölkonsumtion per capita. Här är mina tips för ölprovning och upplevelser i lagerns hemland.
Text och bilder: Christian Nielsen
Publicerat: 5. augusti 2024
På andra ställen: "Vad får det lov att vara?" På U Fleků: "Mörk eller ljus?"
Ett av många ställen med "Prags bästa öl".
Stående ölprovning hos Lokál.
Priserna? De är rimliga!
I Danmark betraktar vi oss själva som en ölälskande nation. Vi har gott om bra mikrobryggerier och de flesta av oss älskar en kall öl. 2022 drack vi i snitt 62,6 liter öl per person. Det kanske låter som mycket, men vänta tills du hör tjeckernas siffror. Samma år sänkte de i snitt 188,5 liter öl var. När det gäller ölkonsumtion pr per capita är Tjeckien suveräna, och det har de varit i flera decennier. Men varför?
För det första gör tjeckerna bara riktigt bra öl. Och här pratar vi inte om bittra IPA, fatlagrad stout eller suröl med frukt i. Nej, nej. Det som gjort tjeckerna kända, och som gör att tusentals ölälskande människor kommer till landet varje år, är helt enkelt den tjeckiska lagern. Jag skriver "tjeckisk" med flit, för om du har smakat en "vanlig" pilsner och en tjeckisk så vet du att det är skillnad. Det sistnämnda smakar både av gamla traditioner, stor möda och lokala råvaror – och ja, det var också i Tjeckien som pilsnern uppfanns.
Inte för att du inte kan hitta mer moderna stilar i Prag. Det finns flera hipsterölbarer, som de du känner igen från Danmark. Men med det sagt: det är inte precis det självklara målet med en ölresa till Prag. Här ska pilsen stå i centrum om du frågar mig. Fördjupa dig i dess historia, bli upphetsad av tjeckernas passion för den och smaka på den i överflöd!
Det varierar lite, men en halvliter kostade vanligtvis mellan 49 och 79 tjeckiska koruna när jag var där. I skrivande stund motsvarar 1 koruna cirka 49 svenska ören. Du måste alltså lägga mellan 24 och 39 kronor för en halv liter lager på krogar – inte illa!
Att ta sig runt i Prag är väldigt enkelt. Kollektivtrafiken fungerar bra och vi tog främst den lite äldre och mysiga spårvagnen eller den modernare tunnelbanan. Du behöver inte heller krångla till det med biljetter i förväg. Du skannar bara ditt betalkort i automaten när du går ombord.
Du kan också använda Uber eller annan transportapp om du inte har en station i närheten – det är ganska billigt.
Prags distrikt har numeriska namn – härligt lätt för en förvirrad turist! Prag 1 är t.ex. centrala Prag, där hotellpriserna är ganska höga, men man kan promenera till det mesta. Själv bodde jag i Prag 5, vilket knappast är centralt, men å andra sidan hade vi en station bara 50 meter bort. Om du har en spårvagn eller tunnelbana nära ditt hotell kan du inte gå fel i staden.
En av de gamla charmiga spårvagnarna.
Välj biljett och skanna ditt kort. Smidigt.
Fasaden till Pilsner Urquell Experience.
Ölspa är en av de mest populära upplevelserna i Prag. Det finns flera olika typer, men gemensamt för dem alla är att de kombinerar den avkopplande spaupplevelsen med rikliga mängder fatöl – ofta så mycket du vill. Tyvärr gick mitt eget resesällskap på kryckor under vår resa, så vi hade inte möjlighet att prova ölspa denna gång. Som tur var betydde det också att vi slapp se några ölälskande turister i badbyxor.
En annan sak jag inte hann med var ett besök i Pilsen. En och en halv timmes tågresa från huvudstaden ligger staden där pilsnern föddes. Och vem skulle inte vilja dricka direkt från källan? Det är lätt att ta sig dit och den resan är definitivt med på listan för mitt nästa besök i Prag.
Om du är lika intresserad av historien bakom den gyllene humledrycken som du är av dess smak, så bör du också besöka ölmuseet. Ett av de mest populära är Pilsner Urquell Experience, som ligger mitt i centrum. Det kan verka lite turistigt på ytan, men i mina ögon är allt extremt välgjort. Du går genom museumslabyrinten samtidigt som du får hela historien bakom den mytomspunna Pilsner Urquell, som än i dag är en av de mest älskade pilsnarna i världen. Längs vägen är det provsmakning och en miniföreläsning med en bryggare och i slutet får du två polletter som du kan använda till öl i baren. Här kan du även spela bordsfotboll och äta mat om du vill.
På den sista delen av turen på Pilsner Urquell kan du även utforska en annan del av den tjeckiska ölkulturen – nämligen de olika traditionella serveringsmetoder. Vanligtvis kan du välja mellan Šnyt, Hladinka och Mliko. Den sista kan tyckas lite avskräckande, men jag skulle verkligen rekommendera dig att prova den! Mliko betyder "mjölk", och här får du en öl som vid första anblick verkar ha hällts upp av en oduglig amatör. Den består nästan helt av skum. Kvävet i skummet gör det dock silkeslent och mycket tätare än skummet hemma, så om du bara ser till att dricka det relativt snabbt så får du en riktigt uppfriskande och annorlunda ölupplevelse.
Så säkert som amen i kyrkan var det att vi också skulle göra ett besök på Klášterní Pivovar Strahov – klosterbryggeriet Strahov. Här fick vi en trevlig stund, som förmodligen hade varit ännu bättre i torrt väder. Här kan du smaka på bryggeriet St. Norberts munköl som rör sig över flera olika stilar, och du kan även njuta av en lunch i restaurangen eller på någon av de många uteplatserna om du har bättre tur med vädret än vi.
Från tank ...
... till glas.
Mlíko: Ett helt krus med fylligt, krämigt skum.
Hladinka: Standardmetoden med tre fingrars skum.
Sekunden innan två mustascher blev helt vita.
Prags egen turistbyrå erbjuder en officiell ölguide till staden, men du behöver inte följa den slaviskt (hihi). En av de fina sakerna med Prag är att du kan hitta god öl i nästan varje gathörn. Därför är mitt bästa tips detta: gå in på en helt slumpmässig bar du passerar, minst en gång under din resa. Det gjorde vi själva på vårt första stopp, och det slutade med att det blev både det billigaste och mest autentiska stället vi besökte på resan.
Det finns oändligt många rekommenderade ölställen i Prag, men du får inte missa ett besök i en av de berömda bruna ölhallarna, där atmosfären skapas av berusade röster och härligt traditionellt dragspel. Två av de riktigt stora pojkarna i den klassen är U Fleků och U Zlatého Tygra. Det brukar vara mycket folk här, så kom gärna tidigt. Väljer du U Fleků ger servitören dig valet mellan en mörk lager och en ljus. Om du sätter dig på U Zlatého Tygra har du inget val. Här ställs automatiskt ett glas framför dig med den enda öl de serverar: Pilsner Urquell. Naturligtvis.
Lite mindre ställen, som fortfarande är både traditionella, mysiga och välinredda i brunt, är U Veverky och U Vejvodů. Här fick vi både "vått och torrt", och det är hur tjeckiskt som helst.
Lokál hittar du på flera platser runt om i staden. Om du har gjort din egen research har du förmodligen stött på namnet, eftersom det ofta lyfts fram som ett måste-besök. Det är nästan alltid fullt, och det är inte säkert att du kommer att kunna sitta ner - men då är det bara bra, eftersom du får en möjlighet att njuta av din öl stående.
Vill du besöka ett ställe som är lite som ett danskt mikrobryggeri rekommenderar jag BeerGeek Bar. Här kan du välja och vraka bland 32 kranar som erbjuder både tjeckiska och internationella ölsorter – men inga lageröl! Här sätter man stolthet i att servera "något annat". När vi var där fanns det till och med lite danskbryggt dubbel-IPA på fat, om man ville ha det.
Jag ska bara upprepa mitt tips från tidigare: gå bara in på ett helt slumpmässigt ställe. Om du inte har tid eller möjlighet att besöka de platser jag har nämnt här, oroa dig inte. Du kommer att få uppleva den tjeckiska ölkulturen ändå. Och det är hela poängen med en ölresa till Prag.
Vått och torrt på U Fleků.
Två veteöl innan lunchen på U Ververky.
Provsmakningsbricka på BeerGeek Bar.
Christian jobbar som copywriter för Ving, och han älskar solen nästan lika mycket som han älskar en god öl och en fotbollsmatch. Därför går hans resor ofta till soliga resmål eller städer med en kärlek till den lilla runda läderbollen eller den traditionella bryggkonsten.