I Turkiet väntar en värld av smakupplevelser. Den turkiska matkulturen är en fest för sinnena och smaklökarna, där traditionella rätter och söta frestelser förenas. Jag har själv bott i Turkiet och jobbat där som guide i flera säsonger. Här får du mina förslag på vilken turkisk mat du bör smaka på din semester där.
Text: Rasmus Panduro
Foto: Spies, Rasmus Panduro och Maria Byskov
Publicerad: 8 augusti 2024
Bara ett litet urval av allt som meze kan vara.
Varje turkisk restaurang med självrespekt kommer att ha ett urval av meze. Meze är en samling av smårätter som är lika varierade som de regioner de kommer från. Rätterna serveras vanligtvis i början av måltiden och är avsedda att delas. Ofta serveras det nybakat turkiskt tunnbröd (bazlama) till det.
Även om det finns otroligt många varianter av meze så finns det vissa saker som ofta återkommer. Trots att hummus inte har sitt ursprung i Turkiet finns den ofta med bland de många smårätterna. Hummus är en krämig puré gjord på kikärter, tahini, vitlök och citron. Baba ganoush är en annan populär röra. Den kommer ursprungligen från Mellanöstern och består av en rökt eller bakad auberginepuré med tahini, vitlök och olika örter. Cacık påminner mycket om den grekiska tzatziki, men i den turkiska versionen tillsätts ofta mynta och Aleppopeppar.
Till meze kan du också få en dolma. Det är vinblad fyllda med en blandning av ris, pinjenötter och kryddor. I Sverige har vi mer tradition av att göra till exempel kåldolmar gjorda av vitkålsblad och en köttfärsfyllning.
Meze – smakfulla smårätter som man med fördel delar på
Lahmacun kallas ofta för "turkisk pizza". Det är en tunn, spröd deg med en kryddig blandning av köttfärs, lök, tomat och örter. Denna populära rätt serveras ihoprullad med färska grönsaker och en skvätt citron för extra smak. Jag äter lahmacun både som ett snabbt mellanmål och som en del av en större måltid.
Gözleme är ett handgjort, vikt flatbröd fylld med en mängd olika ingredienser såsom spenat, kött, potatis och fetaost. Du hittar gözleme överallt i Turkiet, från gatumarknader till fina restauranger. Gözleme tillagas på en varm platta utan fett och serveras både som mellanmål och som en del av en traditionell frukost.
Degen till den traditionella gözlemen kavlas ut innan fyllningen läggs på och den viks ihop.
Jag älskar kebab! Därför var det perfekt att bo i Turkiet, som trots allt är kebabens hemland. Kebab betyder egentligen bara "grillat kött" och serveras i otaliga varianter. Kebabens historia sträcker sig tillbaka till nomadstammarna i Mellanöstern, som använde sina svärd för att grilla kött över öppen eld. Denna enkla men effektiva metod att tillaga kött har utvecklats under århundraden och har nästan blivit en kulinarisk konstform i Turkiet.
Vill du ha en kebabrulle så som du känner den hemifrån ska du beställa en döner kebab. Här roteras köttet på en vertikal grill och skärs i tunna skivor. När du reser till Turkiet måste du också prova den läckra şiş kebab, som är marinerat kött som sätts på spett och grillas över kol.
En av de mest autentiska och traditionella typerna av kebab är Adana kebab, uppkallad efter staden Adana i Turkiet. Denna variant består av handmalet kött, oftast lamm, kryddat med chili och grillade grönsaker vid sidan om. Med denna kan man verkligen smaka på den turkiska passionen för grillat kött.
Min ultimata favorit är dock Urfa kebab även känd som Birecik kebab. Till skillnad från Adana kebab, som är känd för sin kryddiga smak av chili, kännetecknas Urfa kebab av en mildare smak. Köttet, som är en blandning av lamm och nötkött, är finhackat och blandat med hackad lök och svartpeppar, paprika och sumak, vilket ger en rik, men inte alltför stark, smak.
Kebab serveras ofta med fräscha sallader, rispilaff, yoghurtsås, bröd och naturligtvis en kopp turkiskt te eller ayran (traditionell turkisk yoghurtdryck).
Om du gillar sötsaker kommer du att älska baklava. Med olika lager av tunn filodeg och fyllning av krossade nötter sötade med sirap eller honung är baklava den ultimata turkiska desserten. Denna söta, krispiga och nötiga delikatess är en perfekt avslutning på varje måltid.
Baklava – söta frestelser.
I Turkiet är dadlar och nötter inte bara snacks. De är en viktig del av den kulinariska traditionen och symboliserar gästfrihet och överflöd. Dessa delikatesser avnjuts ofta med turkiskt te eller kaffe och spelar en central roll vid fester och ceremonier. Under den muslimska fastan, ramadan, bryter man ofta fastan efter solnedgången med en dadel, som historien säger att profeten Muhammed gjorde. Under din semester i Turkiet kan du smaka på dadlar i många varianter, och inte bara de torkade som vi vanligtvis känner till här hemma.
Älskar du nötter garanterar jag att Turkiet kan leverera! I varje turkisk basar finns det nötter i mängder. Här finns valnötter, pistagenötter, jordnötter, kärnor och frön med salt, socker eller andra kryddor. Priset är också ett helt annat än i en svensk matbutik.
Stora, läckra dadlar är en sann delikatess.
Nötter så långt ögat når.
Torkade aprikoser och fikon till ett lite annat pris än hemma i Sverige.
Ingen beskrivning av turkisk matkultur är komplett utan att nämna det älskade turkiska kaffet. Namnet beror inte på några speciella turkiska kaffebönor, utan är istället en beredningsmetod. Kaffet (kahve) bryggs genom att mala kaffebönorna väldigt fint och koka dem i vatten som ofta har tillsatt socker. När kaffet skummar hälls det upp i små koppar. Det starka turkiska kaffet är en symbol för gästfrihet och vänskap, och den intensiva, aromatiska drycken lämnar ett tjockt lager kaffesump i botten av koppen – som ofta används för att förutsäga framtiden.
Kaffet värms upp över kol.
Det hälls med omsorg.
Avnjuts ofta med en bit Turkish Delight eller annat sött.
Rasmus föredrar en aktiv semester, och cykelresor i synnerhet ligger honom varmt om hjärtat. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria hittar du honom vanligtvis i en storstad med vännerna eller på en solig familjesemester. De spanska resmålen är definitivt bland favoriterna, så både Barcelona och Malaga ligger högt upp på listan över hans favoritresmål.