En oförglömlig upplevelse och bland det häftigaste jag har gjort. Min weekend till Icehotel i Jukkasjärvi slår mycket! Här delar jag med mig av mina upplevelser.
Text och foto: Tomas Alexandersson
Imponerande iskonst.
Rena rama sötchocken.
Jag har verkligen romantiserat ishotellet – och allt införlivades. Från Jukkasjärvis vackra och snötäckta omgivningar till turer på en isbelagd Torne älv samt slående konstverk av is och snö. Allt var så magiskt. Från Kiruna flygplats åkte jag buss till Jukkasjärvi vilket tog cirka 30 minuter. Smidigt och bekvämt. Den som vill kan också förbeställa taxi från flygplatsen eller Kiruna.
Ishotellet breder ut sig över ett stort område, men integrerar ändå vackert med omgivningarna. Efter incheckning bjöds det på varm blåbärssoppa, jag byte om till overall för att bli extra varm (finns att låna) och så var det dags att spana in isrummen som under dagen fungerar som konst- och designgallerier.
Välkommen till Ishotellet!
På tur över Torneälven.
Jag var nog inte beredd på Ishotellets storhet. Jag är fortfarande så imponerad över arkitekturen och det skickliga hantverket. Jag besökte samtliga isrum, sviter och offentliga områden för att skåda de otroliga konstverken. Efter konstvandringen var det dags för den legendariska isbaren – och den var likaså en upplevelse i sig.
Ishotellet erbjuder en rad aktiviteter och jag följde med på en fantastisk skogstur med släde över Torne älv. Turen avslutades i en skog där det bjöds på kokkaffe och kaka i en traditionell kåta. Framåt kvällen var det dags för middag i ishotellets restaurang. Den som vill kan unna sig en läcker ismeny där rätterna servas på tallrikar bestående av is från Torne älv. Vilken menyuppsättning du än väljer kan jag garantera en ljuvlig middag.
Ljuvlig mat på Ishotellet.
Fika i en traditionell kåta.
Ishotellet vinter är den delen som är av is. Delen Icehotel 365 är hotellets permanenta del som är öppen året runt.
Jag ville självklart sova i ett kallt rum, ett isrum. Temperaturen i hotellet ligger alltid mellan –5 och –7 grader. Du hämtar ut en varm expeditionssovsäck (gjord för ner till –25 grader) innan du går till ditt rum, så det räcker att du har på dig underställ, mössa, varma strumpor och eventuellt en tjocktröja. Jag kan bekräfta – det blev mycket varmt i sovsäcken.
Du får tillgång till ditt rum klockan 18.00 och du har även tillgång till varma utrymmen dygnet runt. I den varma loungen finns bland annat soffor, blåbärssoppa, braskamin och sällskapsspel. I den uppvärmda byggnaden Riverside finns även toalett, dusch och bastu samt förvaringsskåp. Skulle du mot förmodan känna dig obekväm under natten finns det även ett varmt ”nödrum” vid receptionen.
Jag ska inte ljuga, jag var lite nervös när det var dags att sova. Trodde jag skulle frysa och bli obekväm. Men så fort jag steg in i isrummet möttes jag av ett lugn som är lite svårt att beskriva. Jag minns tystnaden, lukten av snö och den varma sängen. Jag somnade snabbt och vaknade upp nästa morgon till doften av blåbärssoppa och frisk luft.
När du besöker Ishotellet kan du själv bestämma om du vill sova i ett isrum eller ett varmt rum/stuga. Eller varför inte både och?
Världens första och största ishotell som skapats från snö och is, och som återuppstår i ny skepnad varje år.
Hembygdsgården. Här finns också en mysig restaurang och ett museum.
Ishotellet ligger i byn Jukkasjärvi och cirka tio minuters promenad från hotellet ligger bland annat en närbutik, Hembygdsgården, en kyrka och Márkanbáiki – Samiskt friluftsmuseum. Jag besökte Márkanbáiki vilket var ett perfekt avslut på min vistelse i norr. I utomhusutställningarna kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, klädsel, redskap, det nomadiska levnadsätt och de renskötande samernas historia.
Vackra omgivningar i Jukkasjärvi.
Äventyr med hundspann.
Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.